Bài viết mẫu | Excellent wine

Looking for:

Looking for:

Download subro al farizi kawin muda

Click here to Download

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We’ve updated our privacy policy. Click here to review the details. Tap here to review the details. Activate your 30 day free trial to unlock unlimited reading.

The SlideShare family just got bigger. Enjoy access to millions of ebooks, audiobooks, magazines, and more from Scribd. You also get free access to Scribd! Instant access to millions of ebooks, audiobooks, magazines, podcasts and more. It appears that you have an ad-blocker running. By whitelisting SlideShare on your ad-blocker, you are supporting our community of content creators. Successfully reported this slideshow. Your SlideShare is downloading. Azurah Razak. Next SlideShares. You are reading a preview.

Activate your 30 day free trial to continue reading. Continue for Free. Upcoming SlideShare. Isu Perkahwinan Embed Size px. Start on. Show related SlideShares at end. WordPress Shortcode. Share Email. Top clipped slide. Social Media. Azurah Razak Follow. More Related Content Slideshows for you Shariah – Perempuan yang haram dikahwini. Poligami menurut hukum islam dan hukum positif.

Etika pergaulan remaja dalam pandangan islam. Menghindari zina dan pergaulan bebas by ali majid. Viewers also liked Isu dan Cabaran Rumahtangga Masakini. Statistik Internet tahun di dunia dan Indonesia. Profil Kependudukan Papua Tahun Similar to isu Kahwen muda Penyuluhan hukum akibat perkawinan di bawah umur. More from Azurah Razak Pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar. Recently uploaded Konsep Menjadi Pemimpin Tangguh.

Trend itu bagaimanapun berubah selepas negara merdeka. Anak muda mula berlumba-lumba memantapkan diri masing-masing, khususnya daripada aspek ekonomi dan pendidikan. Berkahwin lewat bukan lagi satu perkara memalukan sebaliknya lumrah dan semakin diterima masyarakat. Namun, dalam zaman globalisasi ini, kahwin muda kembali sebagai satu gaya hidup.

Menurut Kamus Dewan Edisi Ketiga , kahwin bermaksud perikatan yang sah antara lelaki dengan perempuan menjadi suami isteri, nikah. Manakala muda pula bermaksud belum tua, masih remaja, gadis atau teruna, golongan orang muda dan generasi baru.

Oleh itu, kahwin muda boleh didefinisikan sebagai orang atau individu yang masih remaja dan belum dewasa diikat secara sah dan membentuk satu institusi keluarga yang baru. Kahwin muda juga membawa maksud perkahwinan kanak-kanak dan remaja bawah 18 tahun. Perkahwinan adalah ikatan lahir batin antara seorang lelaki dengan seorang wanita yang pada umumnya berasal dari lingkungan yang berbeza terutama dari lingkungan keluarga asalnya, kemudian mengikatkan diri untuk mencapai tujuan keluarga yang kekal dan bahagia.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Shuhada Elis, et al , dalam bancian pada tahun , terdapat 11, remaja bawah 15 tahun telah berkahwin.

Daripada jumlah tersebut, 6, merupakan remaja perempuan dan 4, adalah remaja lelaki. Daripada jumlah remaja perempuan tersebut, sebanyak 2, adalah dari kalangan kaum Melayu. Hal ini menunjukkan bahawa kahwin muda ini lebih cenderung berlaku dalam keluarga Melayu. Kahwin muda dalam kalangan anak remaja bawah umur tidak dinafikan dapat memberikan manfaat, namun terdapat juga keburukan berkahwin dalam lingkungan usia ini.

Berikut merupakan antara sebab atau punca yang menyebabkan berlakunya kahwin muda : 2. Hampir setiap hari ada sahaja isu pembuangan bayi yang terpampang di muka depan akhbar harian. Nabi Muhammad s. Namun, masih ada lagi segelintir remaja yang mengambil langkah baik dengan mendirikan rumah tangga setelah terlanjur.

Walaupun mereka mengambil keputusan untuk mendirikan rumah tangga pada usia yang mentah, namun ini merupakan cara yang terbaik daripada menanggung dosa dengan membunuh bayi yang tidak bersalah. Perkahwinan juga dapat memastikan bayi yang dilahirkan itu mempunyai ibu dan juga ayah setelah dilahirkan. Ramai yang berkahwin pada usia muda, malah ada sesetengah itu menamatkan zaman bujang ketika berumur 12 tahun dan 14 tahun.

Mungkin pada ketika itu, peluang untuk melanjutkan pelajaran tidak terbuka luas seperti hari ini. Tambahan pula mereka beranggapan bahawa orang perempuan tidak perlu melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi kerana cukuplah sekadar tahu memasak, mengemas dan menguruskan segala keperluan berumah tangga.

Namun, pada zaman sekarang walaupun terdapat banyak peluang pendidikan yang disediakan namun masih ada yang malas ataupun tidak mempunyai minat untuk belajar. Ekoran itu, mereka mengambil keputusan untuk berkahwin pada usia muda.

Sering kali mereka di label dengan pelbagai gelaran seperti andartu anak dara tua dan dianggap tidak laku. Lebih teruk lagi, ada anak gadis yang diminta untuk mandi bunga bagi mempercepatkan jodoh. Andai ada anak gadis yang di sunting dan andai ada anak teruna yang masih bersendirian, nescaya pelbagai tohmahan dan kata-kata sinis akan menjadi habuan. Ini membuatkan anak gadis sekarang bimbang untuk berkahwin lambat walaupun mereka mempunyai pelbagai komitmen lain seperti pelajaran dan juga cita-cita yang ingin dipenuhi.

Ini berkait rapat dengan latar belakang segelintir keluarga yang terlalu mementingkan darjat, susur galur dan agama. Terdapat dua faktor yang mendesak keluarga menamatkan zaman bujang anak mereka. Pertama, kerana khuatir anak mereka tidak akan mendapat jodoh jika perkahwinan ditangguhkan. Mereka juga tidak mahu mendapat sindiran sinis dan tohmahan dari masyarakat sekeliling.

Kedua, bagi keluarga miskin di kawasan pedalaman, anak perempuan mahu dikahwinkan pada usia yang muda untuk mengurangkan beban. Tidak kurang juga keluarga yang berpendapat bahawa perkahwinan akan menyelamatkan struktur ekonomi keluarga, justeru anak perempuan wajar dikahwinkan pada usia muda.

Kepercayaan anak perempuan tidak perlu bekerja dan hanya perlu menyerahkan untung nasib mereka kepada suami masih berlaku walaupun pada zaman yang kian global.

Aspek ini lahir daripada kegusaran ibu bapa terhadap kemungkinan anak masing-masing diperkosa 6. Selain daripada itu, iba bapa bimbang anak gadis mereka terlalu bebas sehingga melakukan perkara-perkara yang tidak wajar.

Ada anak gadis yang berfikir dari sudut positif. Mereka berkahwin pada usia muda kerana mereka mahu berasa selamat di samping seorang lelaki yang mempunyai satu ikatan yang sah dengan mereka.

Mereka memilih satu ikatan perkahwinan dengan nawaitu kerana Allah. Mereka teramat bimbang akan tersungkur ke lembah yang tidak sepatutnya. Pada masa kini mereka mungkin melihat terlalu ramai kawan-kawan mereka yang mengandung anak luar nikah.

Terdapat juga banyak kes bersekedudukan. Lalu perasaan takut dan bimbang mulai menjalar di hati mereka. Justeru itu mereka memilih untuk berkahwin bagi mengelak daripada berlakunya maksiat. Akta tersebut menyatakan bahawa tiada satu perkahwinan boleh diakadnikahkan atau didaftarkan di bawah Enakmen ini jika si lelaki berumur kurang daripada 18 tahun atau perempuan itu berumur kurang daripada 16 tahun kecuali jika Hakim Syarie memberi kebenaran secara bertulis dalam hal-hal atau keadaan tertentu.

Bagi sesuatu permohonan berkahwin di bawah umur, pemohon perlu mengisi dengan lengkap borang permohonan dan menyediakan segala dokumen yang dikehendaki seperti salinan sijil berhenti sekolah, kad pengenalan, afidavit dan lain-lain dokumen yang dikehendaki untuk memudahkan proses tersebut dilaksanakan.

Sebenarnya, usia bukanlah formula utama dalam perkahwinan yang berjaya tetapi keinginan dan keupayaan melayari mahligai dan kehidupan yang dibina dengan matang dan penuh tanggungjawab.

Zaleha Kamaruddin, 7. Sebenarnya rasa cinta memang tidak salah kerana ia merupakan fitrah semula jadi instinct yang Tuhan kurniakan kepada setiap manusia di muka bumi ini. Bagi pasangan yang telah lama menjalinkan hubungan cinta, mereka mungkin telah memahami sepenuhnya hati budi pasangan masing-masing menyebabkan mereka mengambil keputusan untuk menjadikan hubungan mereka sebagai satu ikatan yang sah.

Pasangan ini mungkin telah menjalinkan hubungan yang baik sejak dari bangku sekolah lagi membuatkan sikap toleransi dan kepercayaan terhadap pasangan masing- masing wujud dalam diri mereka. Perkenalan yang lama ini juga kemungkinan telah direstui oleh kedua-dua belah keluarga. Hal ini mengukuhkan lagi alasan mereka untuk mendirikan mahligai perkahwinan walaupun pada usia yang muda. Namun demikian, menurut beberapa pasangan muda yang ditemubual, mereka tidak menyesal berkahwin muda malahan beranggapan status baru sebagai suami isteri itu lebih mematangkan mereka, lebih-lebih lagi apabila bergelar ayah dan ibu.

Mungkin benar kata sesetengah pihak bahawa usia bukanlah formula utama dalam perkahwinan yang berjaya.

 
 

 

One moment, please

 
Map free download, The university of hong kong mba, Erubin 21b! Dancing with a twist salt lake city, Lioxkix, Lagu subro al farizi mp3, Lnsv Listen to Subro ft. Aty D’ACADEMY – Seroja by Dangdut Academy 2 playlist on desktop and mobile. download adobe photoshop cs6 full version with keygen for windows 7 free download subro al farizi kawin muda free.

 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *